Grevinnen og hovmesteren ?

Grevinnen og hovmesteren

Grevinnen og hovmesteren er en sketsj som første gang ble filmet i 1963 i Tyskland. Originalen het Der 90. Geburtstag på tysk eller Dinner for one på engelsk. Selv om det snakkes engelsk i sketsjen har faktisk aldri filmen blitt vist i England. Versjonen vi ser i Norge er en sveitsisk versjon som er litt kortere enn den tyske originalen. Freddie Frinton spiller den etterhvert så svært beduggede hovmesteren James, mens det er May Warden som spiller grevinnen, Miss Sophie. Alle versjonene som er filmet bruker de samme skuespillerne.

Morsomme fakta om Grevinnen og hovmesteren

  • Grevinnen og hovmesterens meny er Mulligatawny, Mandelpanert hyse og kylling med 40 hvitløksfedd
  • Hvor mange ganger snubler hovmesteren: 11 ganger
  • Frinton debuterte som hovmester i 1945 og «slet ut» tre grevinner i løpet av sine drøyt tjue år i rollen
  • I 1992 ble sketsjen sendt to ganger. Ved en feil ble den sendt et kvarter for tidlig, og klagestormen som fulgte var så kraftig at NRK måtte sette den opp på på ny etter Kveldsnytt

Handlingen

Det er Miss Sophies 90 års dag som setter scenen for den morsomme sketsjen. ? Her er det hovmesteren James som serverer. I motsetning til Miss Sophie er James klar over at hennes venner Sir Toby, Admiral von Schneider, Mister Pomeroy og Mister Winterbottom ikke er tilstede. Alle disse døde av alderdom for lenge siden. Men det nekter grevinnen å godta. Dermed må James steppe inn som stand in for disse og det betyr at han må drikke som fire. ? Tigerskinnet som James snubler i var egentlig ikke med i originalen, men under en teaterforestilling med sketsjen kom James til å snuble over dette, helt tilfeldig. Det ble godt tatt i mot av publikum og dermed ble tigeren skrevet inn i den nye versjonen. ? Vil du vite hva emojiene betyr?

Julefilm

grevinnen og hovmesterenGrevinnen og hovmesteren er en skikkelig julefilm. I en undersøkelse svarte nemlig nesten 70% at dette er en film de må se når det nærmer seg jul. NRK begynte å vise filmen i 1980. Den finnes også i en oppdatert versjon som er digitalt farget. NRK hadde avstemning om de skulle begynne å sende denne nye versjone, men det ble nedstemt. Filmen har en plass i Guinness rekordbok som den mest gjentatte sketsjen noensinne. Noe vi er sikre på er at den er like viktig for jul som julekalenderen!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*